Co je Ashwagandha?

8.12. 2023

Ashwagandha, známá také jako indický ženšen, je adaptogenní bylina s řadou benefitů, které jsou prospěšné jak pro sportovce, tak pro ty, kteří chtějí zlepšit svou koncentraci. Zde jsou některé z hlavních výhod ashwagandhy v těchto oblastech:

1. Zlepšení síly a výdrže:

Ashwagandha podporuje zvýšení svalové síly a výdrže, což je užitečné pro zlepšení sportovního výkonu a zvládání fyzicky náročných aktivit.

2. Snížení únavy:

Jako adaptogen ashwagandha pomáhá tělu lépe se vyrovnat s fyzickým a mentálním stresem, což vede ke zvýšení energie a odolnosti proti únavě.

3. Podpora regenerace:

Ashwagandha snižuje úroveň stresového hormonu kortizolu, což napomáhá rychlejšímu zotavení po intenzivním cvičení a zlepšení celkové regenerace.

4. Zlepšení koncentrace a mentálního zaměření:

Díky svým adaptogenním vlastnostem, ashwagandha pomáhá zlepšit kognitivní funkce a soustředění, což je užitečné při práci, studiu nebo jiných činnostech vyžadujících mentální zaměření.

5. Podpora hormonální rovnováhy:

Ashwagandha pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu, což je prospěšné pro sportovce, kteří chtějí optimalizovat svůj trénink a výkon.

6. Podpora imunitního systému:

Ashwagandha posiluje imunitní systém, což je důležité pro udržení zdraví a prevenci onemocnění, zvláště v obdobích intenzivního tréninku.

7. Antistresové účinky:

Ashwagandha je známá svými schopnostmi snižovat stres a úzkost, což pomáhá udržet klidnou mysl a zlepšit odolnost proti stresu spojenému s výkonnostními činnostmi.

8. Zlepšení kvality spánku:

Lepší spánek je zásadní pro regeneraci a celkovou výkonnost. Ashwagandha zlepšuje kvalitu spánku, což umožňuje tělu a mysli lépe se zotavit a obnovit. Vzhledem k těmto výhodám může být ashwagandha užitečným doplňkem jak pro zlepšení sportovního výkonu, tak pro zvýšení mentální výkonnosti a koncentrace.

Studie:

Vliv na spánek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31728244

Nálada a stresová reakce: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055824/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

Fyzický výkon: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21170205/