Zelený čaj není jen na zahřátí

20.12. 2023

Zelený čaj je nejen osvěžující nápoj, ale také mocný spojenec pro každého sportovce. Jeho přínosy pro zdraví a výkon jsou podloženy řadou vědeckých studií, které potvrzují jeho silný vliv na tělesnou i duševní kondici.

Zaprvé, zelený čaj zvyšuje energetické hladiny a zlepšuje tělesnou výdrž, což je zásadní pro každého, kdo se snaží překonat své osobní rekordy nebo zvládnout náročný tréninkový program. Kofein společně s L-tyrosinem pracuje na zvýšení koncentrace a mentálního zaměření, poskytuje stabilní tok energie bez náhlého pádu, který je běžný u jiných kofeinových nápojů.

Dále, zelený čaj podporuje metabolismus a může napomáhat ke zvýšení spalování tuků. To je obzvláště užitečné pro sportovce zaměřené na snížení tělesného tuku nebo pro ty, kteří chtějí zlepšit svou tělesnou kompozici.

Antioxidanty, jako jsou katechiny, zejména epigalokatechin gallát (EGCG), chrání tělo před oxidačním stresem a podporují regeneraci po námaze. Tyto antioxidanty jsou klíčové pro udržení zdraví buněk a prevenci poškození tkání, což je zásadní pro rychlou obnovu po fyzickém výkonu.

Zelený čaj je také prospěšný pro kardiovaskulární zdraví. Pravidelná konzumace může pomoci udržovat zdravý krevní tlak a cholesterol, což jsou důležité faktory pro dlouhodobé zdraví každého sportovce.

Nakonec, zelený čaj podporuje imunitní systém a má antibakteriální a antivirové vlastnosti, což je nezbytné pro sportovce, kteří chtějí minimalizovat riziko onemocnění a udržet se v nejlepší možné formě.

V kombinaci tyto benefity dělají ze zeleného čaje ideální doplněk pro každého, kdo hledá přirozený způsob, jak zlepšit svůj sportovní výkon a udržet tělo ve vrcholné kondici.

Studie:

Výkon, energie a spalování tuků: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/