Vitamín C na imunitu i sport

22.12. 2023

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je jedním z nejvíce uznávaných a nezbytných vitamínů v našem jídelníčku. Jeho úloha v lidském zdraví je rozsáhlá a zahrnuje podporu imunitního systému, zlepšení sportovního výkonu, posílení energie a zvýšení výdrže. Tento silný antioxidant hraje klíčovou roli v mnoha tělesných procesech a je esenciální pro správnou funkci našeho těla.

Imunitní systém je první obranná linie proti nemocem a infekcím, a vitamin C je pro jeho správnou funkci nezbytný. Podporuje produkci bílých krvinek, které jsou zásadní pro boj s patogeny. Navíc pomáhá tělu vytvářet kolagen, což je důležitý protein pro hojení ran a udržení zdravé pokožky, která je další důležitou bariérou proti vnějším vlivům.

Sportovci a lidé s aktivním životním stylem často využívají vitamin C k zlepšení svého výkonu a urychlení regenerace po náročném tréninku. Antioxidantní vlastnosti vitamínu C pomáhají chránit svalové buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, které se tvoří během intenzivní fyzické aktivity. Tímto způsobem přispívá k rychlejšímu zotavení a snižuje riziko svalových zranění.

Energie a výdrž jsou dvě klíčové složky pro každodenní život i pro sportovní úspěchy. Vitamin C je součástí mnoha metabolických procesů v těle, včetně přeměny potravy na energii. Příjem dostatečného množství tohoto vitamínu zajišťuje, že tělesné systémy fungují efektivně, což vede k optimální energetické úrovni a zlepšuje celkovou výdrž.

Studie:

Imunita: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.574029/full

Výkon: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37417662/