Citrulin: Dynamický pomocník pro zvýšení výkonu a rychlejší regeneraci

22.12. 2023

Citrulin, plným názvem L-citrulin, je aminokyselina, která se stává stále populárnější mezi sportovci a fitness nadšenci. Tato aminokyselina je ceněna pro svou schopnost podporovat zvýšení výkonu, zlepšení průtoku krve a urychlení regenerace po fyzickém zatížení.

Podpora produkce oxidu dusnatého:

L-citrulin je předchůdcem L-argininu, který je zase nezbytný pro tvorbu oxidu dusnatého v těle. Oxid dusnatý má klíčovou roli v rozšiřování krevních cév, což zlepšuje průtok krve a zásobování svalů kyslíkem a živinami. To může vést k lepšímu svalovému pumpě a zvýšené výdrži během výkonu.

Zlepšení odstranění amoniaku a kyseliny mléčné:

Během intenzivního cvičení se v svalové tkáni hromadí odpadní produkty, jako jsou amoniak a kyselina mléčná, které mohou vést k únavě a snížení výkonu. Citrulin pomáhá tělu tyto látky odstraňovat efektivněji, což může prodloužit dobu do nástupu únavy a zlepšit rychlost regenerace po tréninku.

Podpora regenerace svalů:

Rychlá a efektivní regenerace je klíčová pro sportovce, kteří chtějí dosáhnout nejlepších výsledků a zároveň se vyhnout přetížení. Citrulin může podporovat proces obnovy svalových vláken a přispět k jejich rychlejšímu zotavení po fyzickém zatížení.

Zvýšení výkonu:

Studie ukazují, že suplementace L-citrulinem může vést ke zvýšení aerobního výkonu a snížení pocitu únavy. Sportovci mohou zaznamenat lepší výsledky v disciplínách, které vyžadují vysokou výdrž, jako je běh, plavání nebo cyklistika.

Studie:

Výkon a výdrž: https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2015/03000/effects_of_supplemental_citrulline_malate.29.aspx/